Jos Boons Fietsroute

Sla dit GPX bestand op.

Jos Boons Grensroute 3

Jos Boons

De sterkste en meest getalenteerde renner die Vorst ooit had, was Jos Boons. Hij werd twee keer Belgisch kampioen op jonge leeftijd maar hij woekerde met zijn krachten en verzorgde zich niet, zoals het moest. Zijn carrière eindigde veel te vlug maar zijn prestaties hielden gedurende enige jaren het hele sportieve dorp in de ban.

Jos Boons werd geboren op 13 februari 1943. In 1956 besloot hij wielrenner te worden. In 1960 behaalde hij bijna 20 palmen bij de beginnelingen. Het jaar nadien ging zijn zegereeks verder en werd hij liefhebber. In 1964 won hij zijn eerste grote koers het Belgisch kampioenschap en werd zo meteen bekend in het Belgische wielermilieu. Boons behoorde tot de sterkste wielergeneratie die België ooit kende met Merckx, Godefrood, Swerts, Planckaert, e.a. In 1966 en 1967 reed hij nog verschillende grote wedstrijden zoals de Ronde van Frankrijk , de Ronde van Italië en nog vele criteriums. Het hoogtepunt in zijn carrière beleefde hij in 1967 toen hij Belgisch kampioen werd bij de beroepsrenners. In 1968 begon de neergang. Op 4 juli knalde hij op een boom, als bij wonder kwam hij levend uit het wrak. Maar hij kon als kampioen geen criteriums meer winnen. De reden van die vroegtijdige afgang was dat hij zich niet verzorgde. De stille boerenzoon kwam te plots in de hoogste wereld van media, pers en geld in een periode toen de wielersport in de rijke jaren ’60 zeer lonend werd. Gehaaide jongens werden actief achter de schermen en vonden in Boons een te gemakkelijke prooi. Alhoewel hij nog enkele jaren verder reed, was zijn carrière toen al voorbij, amper 26 jaar oud.

Een verkeersongeval maakte in december 2000 een einde aan het leven van deze 57-jarige Laakdalse wielerkampioen.

Jos Boons grenzenroute

In 1992 hield VVV-Laakdal een nieuw fietspad boven de doopvont, Grenzenpad genaamd. Door allerhande omstandigheden, werd dit pad in 1997 gesupprimeerd. Anno 1999 besloot het bestuur van VVV-Laakdal om dit pad, mits een kleine wijziging als route opnieuw open te stellen voor de fervente fietser.

Met het in ere herstellen van het Grenzepad als route hoopt VVV-Laakdal de natuurminnende fietser van het Laakdalse landschap te laten genieten.

De Grenzenroute volgt grotendeels de (buiten)grenzen van de gemeente Laakdal en dit over een afstand van ongeveer 38 km. De bestaande fietspaden werden zoveel mogelijk gemeden, maar er werd wel voor gezorgd dat de route voornamelijk over verharde wegen leidt.

Route

Vertrek: parking Sportcentrum De Vloed in Klein-Vorst

We verlaten de parking en gaan rechts in de Lindestraat. Deze blijven we volgen en aan onze rechterkant zien we de tennishal en het rugbyveld. We blijven rechts op Lindestraat en houden dan links aan in de Veldstraat. Deze Veldstraat blijven we volgen en kruisen de Nieuwebaan. Gelieve op te passen, dit is een gevaarlijk kruispunt. Dan kruisen we ook nog de Kerkstraat.

Links van ons zien we de St. Gertrudis Kerk van Groot-Vorst. Deze kerk dateert van 1480. Indrukwekkend is de 50m hoge 15de eeuwse toren in baksteen en witte en bruine natuursteen, met zes geledingen. Op het omringende kerkhof vindt u de St.Gertrudis, waar vroeger water werd geput als geneesmiddel tegen het ‘St. Gertrudiszeer’ een huidziekte rond de mond.

We blijven de Veldstraat volgen. Bij het einde van de Veldstraat slagen we links af. Opgepast, want dit is een gevaarlijk kruispunt. Sla de eerste straat rechts af, dit is Besauw. Deze blijven volgen tot het einde, ga dan naar rechts. Goed uitkijken, een gevaarlijk kruispunt. Neem dan de eerste straat links, dit is de Rauwstraat. Je komt voorbij de watertoren.

We blijven de Rauwstraat volgen tot we aan de derde straat op uw linkerkant komen. Dit is de Makelstraat. Hier slagen we in. Bij het einde van de Makelstraat, gaan we links in de Tessenderloseweg. Nadien nemen we de 2de straat rechts (Schoterheide). Dan de eerste straat rechts, nog steeds Schoterheide genaamd, bij het einde slagen we rechts af in de Diestse Baan. We nemen de eerstvolgende straat Oude Diestersebaan aan de linkerkant, opgepast dit is een gevaarlijk kruispunt. De eerstvolgende straat aan je rechterhand sla je in. Dit is de Oude Diestersebaan en na 50 meter hou je links aan. Blijf deze baan volgen tot het volgende kruispunt, sla dan rechts af dit is nog steeds de Oude Diestersebaan. Rij deze ten einde dan kom je aan de Averboodsebaan. Kijk goed uit bij het oversteken en ga dan naar links. Dan neem je de eerste straat rechts, dit is de Lakstraat. Bij het einde van deze straat sla je rechts af dit is nog steeds de Lakstraat. Neem dan de tweede links, Witte Hoeve genaamd. In de Witte Hoeve neem je de eerste straat links, dit is Veerle-Heide. We kruisen de Zandstraat en rijden schuin links de straat Veerle-Heide in.

Hier komen we voorbij het fietscafé Buurthuis.

Blijf Veerle-Heide volgen tot je niet verder kan, hou dan links aan. Deze straat is nog steeds Veerle-Heide. Blijf deze volgen tot het einde en sla dan rechts af, nog steeds Veerle-Heide. Bij het einde van deze straat sla je rechts af in de Grensstraat welke je steeds blijft volgen. Bij het volgende kruispunt sla je rechts af in de Grensstraat. Deze straat blijf je volgen tot je in de Zandstraat komt, hier hou je links aan en 100 meter verder draai je rechts de Rode Laakstraat in. Blijf deze baan volgen en neem de eerste baan naar links. Dit is de Peirenstraat. Deze straat blijven volgen, de Schansstraat laten we rechts liggen, tot aan het eerste kruispunt.

Bij dit kruispunt sla je links af in de Herseltseweg. Aan de Varendonksebaan sla je rechts af, dan links aanhouden en blijven volgen tot op de Grote Steenweg.

Hier zie je aan de rechterzijde het Oud-gemeentehuis van Varendonk.

Deze oversteken, opgelet gevaarlijk kruispunt, en op het fietspad naar links. Aan Taverne ’T Laak van Toen ga je bij de eerste straat naar rechts. Dit is Blaardonk. We fietsen nu richting Eindhout. We kruisen de Grote Laak rechts is het Trichelbroek. We volgen de straat Trichelhoek. Aan de splitsing rechts blijven volgen, dit is de St-Bavostraat.

Zo passeren we de Sint-Bavokapel. St-Bavokapel een zeer oud bedevaartsoord 12e-13e eeuw. De waterput bevat ‘heilig water’ tegen kinkhoest.

We blijven de St-Bavostraat volgen. Het volgende kruispunt gaan we links en onmiddellijk terug rechts naar Trichelhoek. Aan het volgende kruispunt houden we links aan naar de Schuurstraat die verder overgaat in de Molenstraat. Neem dan de tweede straat links, nl. Oude Veerlebaan. Let goed op bij het kruisen van de Steenweg op Oosterlo. Deze baan blijven volgen tot je niet verder kan. Sla dan rechts af en direct terug links. Stokberg volgen tot je links kan afslagen in de Norbertijnenstraat, dan direct terug rechts in de Heikantstraat.

Hier passeer je het Sportcentrum Heikant.

We blijven de Heikantstraat volgen tot we op de Steenweg op Meerhout komen. Hier slaan we links af, kijk goed uit! Een hondertal meter verder moet je de zeer gevaarlijke industriebaan oversteken, pas hier zeer goed op. Deze blijven volgen tot aan Nieuwe Baan, hou hier links aan. Deze gewestweg moet je oversteken, dus terug zeer goed opletten!!! Neem dan de eerste straat rechts, dit is de Kanaalweg, ga dan onmiddellijk links. Deze baan loopt parallel met de Nieuwe Baan (brug over kanaal)tot aan het kanaal. Einde van de Kanaalweg sla je rechts af, hier kom je op het Jaagpad. Blijf langs het kanaal rijden tot aan Langvoort Industriepark, sla hier rechts af. Bij het eerste kruispunt sla je links af. Hier steek je beneden aan de brug de Meerhoutstraat over en moet je links rijden. Je rijd nu in de Langvoort, deze blijf je evenwijdig naast de brug volgen tot aan het kanaal. Dan ga je rechts, dit blijf je volgen tot het volgende kruipunt waar je links aanhoud. Aan het volgende kruipunt ga je links, je bent uiteraard nog steeds in de Langvoort en 100 meter verder ga je rechts. Einde van deze baan kom je aan de zeer gevaarlijke industriebaan van “Nike”, waar je rechts moet rijden. Kijk goed uit vooraleer je deze baan over steekt, volg dit fietspad tot het einde waar je links draait. Nu rij je evenwijdig met de E313.

In het industriepark Langvoort is Nike gevestigd met het windmolenpark.

Neem de eerste straat rechts. Deze blijven volgen en bij eerstvolgende kruispunt ga je links, Verboekt.

In de dreef aan je linkerkant kan je de Schollaert kapel zien. Iets verder is het kasteel van Meerlaar en z’n camping gevestigd. Betreft hier het voormalige kasteel Schollaert in Vlaamse neorenaissancestijl. Het kasteel kwam in de actualiteit als het ‘Wazinghuis’ in het televisie feuilleton ‘De Heren van Zichem’. Nu fungeert het kasteel vooral als feestzaal, waarvoor het met zijn prachtige tuin en vijver zeer geschikt is

Blijf Verboekt verder volgen, en hou rechts aan. We steken Meerlaarstraat over (opgepast hier!!)en komen dan in de straat De Heuvels terecht. We passeren het oude kerkhof. Steken de Geelsebaan over en volgen het smal fietspad langs nieuwe kerkhof. Op het einde van dit pad komen we terug in de Lindestraat, hier naar rechts en de parking, onze aankomst, is terug in zicht.

Deze route maakt deel uit van de fietsroutebrochure van VVV-Laakdal